Mensen & grenzen

In de pigmentroute zijn grote groepen mensen op de vlucht. Op zoek naar een veilige plek om te leven botsen ze op streng bewaakte grensmuren. Zoiets moet je als schrijver helaas niet verzinnen. De pigmentroute is fictie, en speelt zich af in het verleden, maar gaat net zo goed over de realiteit van vandaag. Dat kan je bijvoorbeeld zien in deze recente videoNieuwe Griekse grensmuur opgetrokken om Afghaanse vluchtelingen te stoppen

Ook op dit moment wordt langs van de grens met Wit-Rusland een metalen muur gebouwd van 5,5 meter hoog en 180 km lang. De muur loopt door een van de laatste oerbossen van Europa en zou tegen de zomer klaar moeten zijn. Polen is begonnen met bouw van omstreden “migrantenmuur” langs de grens met Wit-Rusland 

In dit artikel kan je er meer over lezen: Migratie als wapen, muren als schild: hoe Europa zich steeds meer omwalt

Op zoek naar actuele informatie over vluchtelingen? Ga dan zeker eens kijken op de website van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich in voor asielzoekers en vluchtelingen in ons land.

Een paar artikels van enkele jaren geleden:

Quizvraag: waar ligt dit vluchtelingenkamp?
A) De Derde Wereld B) Ver van mijn bed C) Timboektoe D) In onze achtertuin…

De terugkeer van de muur‘ van Dick Wittenberg.
(September 2013: Nooit zijn er zoveel grensmuren gebouwd als in de afgelopen dertien jaar. Officieel vanwege terrorisme, in de praktijk om gelukzoekers buiten te sluiten… )  

Heel Bangladesh leeft achter prikkeldraad en niemand die het ziet.
Alweer een een link naar artikel op ‘De correspondent’, dit keer over het hekwerk tussen India en buurland Bangladesh.  Dat hekwerk is een van de bloedigste grenzen tussen twee landen ter wereld. 

Een reactie plaatsen

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.